Ting man må/kan/bør være redd for når man skal reise til Botswana/Sør Afrika/Zambia/Namibia:

Når ein skal reise til det store utland (deriblandt Afrika) er det viktig å sette seg inn i alle dei viktige tinga; Hvilke vaksiner trenger eg? Kva kostar dei? Kva må eg ha med meg? Har dei mat der nede? Kvar er Afrika? Biter dei innfødte? Hvilken bil skal man leige, og sist men absolutt ikkje minst kva kan man døy av der nede?

(Hvis mamma har funnet denne bloggen og leser denne posten: Hei mamma! Eg er glad i deg, og tror at det beste for blodtrykket ditt vil være om du slutter å lese nå!)
Det høyrer kanskje med til historien at eg egentlig bare lurte på kva det kosta med gulfeber vaksine for to personer, men dette heilt vanlige spørsmålet sendte meg videre til en side med svar på langt fleire spørsmål, men av den litt meir makabre sorten (som eg egentlig ikkje lurte på). Her er hvertfall ein heil haug med ting man må/kan/bør være redd for når man reiser til litt ekstra sydelige strøk:

AIDS – «Tennis, i frelseren Jesus Kristi navn, tennis. har du fått aids eller?» Jepp, om man reiser til Afrika og leker med blodet til de innfødte er det en viss risiko for at man plutselig kan svare «Ja» på spørsmålet (og om du ikkje kjenner igjen sitatet bør du se «Mannen som elsket Yngve»). AIDS er uansett ikkje noko å kødde med og det dør man av (og om man gjør det er man hvertfall ikkje aleine, for i følge internett dør 99,9% av alle Afrikanere av AIDS!)

Candriu – Candriu eller «vampyrmalle» som den også er kalla finnes egentlig bare i Amazonas, og såvidt eg har forstått er ikkje Amazonas i Afrika i det heile tatt, men uansett hvor i denne store vide verda jeg setter foten min kommer eg til å være redd for den hersens fisken! Denne herlige lille skapningen tiltrekkes nemmelig av urin og blod og finner veien inn i en hvilkensomhelst kroppsåpning dersom du skulle finne på å bade lettkledd/tisse i vannet. (Tenk på Putin med en fisk i anus, og husk badebuksa neste gang!)

Edderkopper – Trenger jeg egentlig å si mer? Alle veit at edderkopper er sjuuuukt farlige!

Elefantsyke- Elefantsyke (som egentlig heiter Elefantiasis) er ein artig liten sak. Sjukdommen øydelegger lymfesystemet ditt slik at du får opphopning av væske forskjellige steder i kroppen. Om du er skikkelig uheldig kan du ende opp med elefantføtter, men om du er mann og litt meir «heldig» kan du ende opp med en skikkelig stor tissefant (som du sikkert ikkje har mykje nytte av uansett).

Engelsk – Yes, I’m scared of english! Blæh! My english is reeeealy terrible! I don’t even know what a «lastebil» is in english. Akk og åkk! My easteuropeanenglish søkks bigg taim!

Flodhest – Hvert år havner supermange Afrikanere mellom tennene til Flode… Best å holde seg på trygg avstand! Kanskje afrikanerene rett og slett ikkje er flinke nok med tannpussen…

Guineaorm – Guineaormen er ein parasitt som lever av å spise opp kroppen din innenfra. Den lever i vann, derfor er det viktig å ikkje drikke vann hvis man er i Afrika. (Den bor egentlig bare i Vest-Afrika, men best å unngå vann for å være på den sikre siden, for denne ormen er skikkelig ekkel!

Gulfeber – Gulfeber er ein sykdom man kan få dersom man blir bitt av mygg. Dødeligheten er høy, og derfor er det lurt å vaksinere seg. Om man skulle få gulfeber utvikler deg seg til leverbetennelse, og da blir man gul (derfor heter det gulfeber). Etter man har blitt gul er det vanlig å få blødninger i kroppen som igjen fører til hematemese og melena som betyr at du kaster opp og bæsjer blod. Dette er hverken pent eller behagelig, og ikkje lukter det godt heller, så best å holde seg unna! Man bør også være litt redd for gulferbervaksinen, for den går det også ann å dø av!

Hai – Alle har vel sett haisommer. Trenger jeg å si mer? Ja, sier du? Nei sier jeg, men du kan jo alltids se her så skjønner du hva jeg mener! (Sterke bilder!)

Hyener – Alle som har sett «Løvenes konge» veit at hyener er  dritskummle dyr! Har du i tilegg lest FHM veit du kanskje at en hyene er i stand til å knaske i seg elefantlårbein. Og lårbein er heftige saker (sjøl hos oss små, pinglete mennesker) så dette er imponerende. Har du i tillegg vært på wikipedia veit man og at hyener lever i flokk og kan er i stand til å løpe i 60km/t i opptil 5 kilometer… Sist jeg løp 5 km var det på skuffende 36 minutter, så med mindre jeg sitter i en bil når hyeneflokken blir sultne er jeg nok relativt fortapt!

Kannibaler – For alle vet jo at jungelen er full av sultne kanibaler! Jeg for min del krysser fingra for å ikke treffe på disse, men er klar for drastiske tiltak om det må til for å overleve dersom flyet vårt styrter i Andesfjellene på vei til Afrika!

Krokodiller – Viste du at kokodiller har ein bitestyrke som tilsvarer 3,5 tonn pr. cm/2! Dvs. at du kan tenke deg ein skikkelig tung personbil (til dømes. ein fulllasta sjukelbil) som balanserer på ein kvatratsentimerter av kroppen din oppå ei tann! Bortsett fra at krokkodillen har masse tenner! Om eg blir angrepet av ein krokodille tror eg rett og slett eg bare legger meg ned for å døy, for da er slaget tapt!

Malaria – Malaria er en superfarlig sykdom man kan få om man reiser til Afrika. Tidligere måtte man drikke gin&tonnic for å forebygge malaria, men desverre er det kommet piller man kan ta istedenfor…

MRSA – MRSA står for methicillin-resistente staphylococcus aureus. Om man er så uheldig å havne på sykehus i utenfor vakre, lille Noreg er risikoen kjempestor for å bli smitta av denne skummle lille saken. Den er egentlig ikkje så farlig (for folk flest) men om du skulle være så uheldig å bli smitta og jobber i helsevesenet, så må du nok si «bye bye» til jobben din en goood stund!

Mørket – I Afrika er mørket veldig skummelt for da kommer alt som kan drepe deg frem. Alle løver, MRSA, rare fisker og kannibeler står klare! Så for all del: Ikkje finn på nokon spenstige turistpåfunn når det er mørkt! Mørket dreper!

Piraya – Pirayaen er en fisk (faktsik en type laks) som lever i Amazonas. Til tross for at Amazomas ikkje er i Afrika velger eg å være redd for piraya likevell, fordi den virker så skummel. Om du nokon gang skulle bli angrepet så er det altså fordi de vil forsvare «området sitt» og ikkje for å drepe deg… Så vet du det. Uansett, greit å holde seg unna om man kan.

Pusekatter – Pusekatter (og nå mener jeg de av den litt større sorten) er skumle dyr. Om du glemmer å lukke igjen glidelåsen på soveposen spiser de plutselig opp ansiktet ditt, og om du tenker deg litt om: Det er jo egentlig ganske praktisk å ha ansikt. Om du er skikkelig uheldig så kan det hende de gomler på resten av kroppen din og (fortrinnsvis bløtvev) og da er det slettes ikkje sikkert man overlever. Men man kan i det minste få «15 minutes of fame» hvis ein eller annan lege finner deg og vil poste bilde av det som er igjen av kroppen din på internett… (Her refererer jeg egentlig til ett spesifikt bilde, men siden jeg er snill med psyken din lar jeg være å poste link)

Slanger – Alle som har sett «Snakes on at plane» veit at slanger ikkje er bra! De hopper frem og biter deg i strypen slik at blodet sprrrruter ut av øynene dine mens du har sex på flytoalettet! Ikkje særleg sexy! Så hold deg unna sex på flytoalett, og hold deg unna slanger!


Struts 
– Hvert år blir 1-2 afrikanere drept av struts og emu! Og da veit eg ikkje om tullete turister som ikkje har peiling på hvor farleg strutsen er er medregna! Eg skal hvertfall ikkje bli ein del av statestikken, og skal holde meg laaaangt unna!

Om ikkje dette var nok kan du alltids se denne inspirerende filmen:

Hvis du måtte dødd på en av disse måtene (filmen inkludert), hvilken ville du valgt? Har du vært i Afrika? Hva ville du vært redd for om du skulle til Afrika?

 

12 thoughts on “Ting man må/kan/bør være redd for når man skal reise til Botswana/Sør Afrika/Zambia/Namibia:

 1. Hei Lina, suss og klem! Då eg var i Amazonas bada eg saman med, og åt piraya til frukost! Var det nokon som sa Chuck Helene Norris?!? Lukke til med å ikkje døy i Afrika-Noreg, helsa voffen.

  • Æsj! Eg veit ikkje om eg tørr å ta på deg igjen, nokon sinne! Du har sikkert gulffeber, MRSA og fisker inni rumpa! Æsj!
   Takktakk, eg gjør så godt eg kan (stadig vekk). Voffsen helser tilbake og pusen føler seg glemt ❤

 2. Eg trur eg hadde valt å døy av flodhest, for det hadde vore festleg å fortelje til barneborna!
  Eg har ikkje vore i Afrika, men eg har gulfebervaksine fordet! Får det gratis til og med.
  Hadde eg reist til Afrika hadde eg vore redd for Tjostolv Moland

  • Eg tipper flodhest gjør vondt! Men heller det enn en fisk som starter i urinrøyret og spiser deg opp innenfra.
   Tipper Tjostolv sitter i fengsel når vi er i Afrika, og leeenge etter det, men eg skal ha han i bakhodet.

 3. Eg trur hai blir den største trusselen når vi romlar rundt i Kalahariørkenen.

  Men du veit då kva lastebil er på engelsk? Ha LOOOOOOO? Load car, såklart!

 4. Eg trur eg hadde villa døydd av anten engelsk eller struts. Men dette er eit særs vanskeleg val. Kanskje mest struts, sidan det er meir eksklusivt.

 5. Tilbakeping: Ting man må/kan/bør være redd for i Amsterdam: | Leik og morskap

 6. Tilbakeping: Kjære googler (Del 1: Angst edition) | Leik og morskap

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s