Den vanskelege samtala – no i ei litt lettare utgåve!

For litt over 4 månedar sidan skreiv eg eit innlegg om organdonasjon og om utfordringane ein kan oppleve når ein tek opp dette med sine næraste pårørande. Sidan den gang har eg bevegd meg i høye hastigheter i trafikken på rasutsatte vestlandsveier, oppholdt meg over gjennomsnittet masse på ein byggeplass, nesten kræsja med teite gamle damer som ikkje overheld vikeplikta, ramla i trapper, sklidd i dusjen og drukket meg bittelitt full (heldigvis bare ein ting om gongen). Med andre ord: Eg lever livet! Og som vi alle veit: Livet er farleg, ein kan døy!

dsc02856
Illustrasjonsbilete av at eg lever livet og synes det er heilt ok!

Eg har og fått litt tilbakemeldinger på den super-fantastiske tatoveringen min:

«Den var stilig, men eg hadde ikkje putta den på kroppen sjølv»
«Ooooi, den var fin! Sånn burde alle hatt.»
«…Du går rundt ein ein påminning om at du skal døy…»

Og ikkje minst frå ei tatoverings-gruppe på facebook, ganske fritt sitert: 

«…Hvis du er utsatt for ei ulykke og du mister armen og ambulansefolkene ikkje finner den den igjen så er det ingen som veit at du er organdonor…»

(Årh, eg hatar når det skjer! Gjer ikkje du? #Denkjensla liksom.)

36062923_1639280136182066_8874885880880300032_n
Illustrasjonsbilete frå ein gong eg trudde eg skulle døy på byggeplassen AKA huset vårt, men heldigvis tok feil.

Men folkens gode nyhende:
Du treng faktisk ikkje å tatovere deg for å vise at du er organdonor! Og om du faktisk skulle være så uheldig at du roter vekk tatoveringen din så er det greit med ein plan B.

No kan du omsider legge donorkortet inn i kjernejournalen din. Veit du ikkje kva kjernejournal er seier du? Vel, det er ein relativt ny greie som raskt sikrer helsepersonell viktig informasjon om deg om du blir akutt sjuk. Medisiner du bruker, sjukdommar og allergier er døme på ting som kan stå i kjernejournalen din. Noko av informasjonen i kjernejournalen kan du leggje inn sjølv, mens andre ting kan du be fastlegen din om å leggje inn.

Donorkort er ein av tingene du no kan leggje i kjernejournalen sjølv. Eg vil ikkje nedsnakke det gode gamle donorkortet, men vi lever i 2018 og om du plutseleg befinner deg i vegetativ tilstand eller liknande og nokon har lyst å hauste organane dine er det mykje større sjans for at dei finner donorkortet om du har lagt det i kjernejournalen enn lommeboka. Mange trur at helsepersonell leiter gjennom appene på telefonen din og gjennom lommeboka di på jakt etter donorkort, om det skulle skje deg noko, men sånn er det stort sett ikkje. (Dette er likevel fine verktøy å bruke for å vise standpunktet sitt, så du treng ikkje å kaste donorkortet du har i lommeboka).

Så til det viktigste med dette innlegget; Korleis legge donorkortet i kjernejournalen?

1. Gå inn på helsenorge.no.
2. Trykk på «Logg inn» oppe i høgre hjørne.
3. Logg deg inn med bank-id på måten du foretrekker.
4. Når du har logga deg inn på helsenorge har du tilgang til masse informasjon muligheter. Her kan du finne timeavtaler og henvisninger, sjå på kjernejournalen din, bytte fastlege og mykje anna. Eit av alternativene du får opp heiter «Donorkort» og det er her eg vil at du skal trykke.

Donorkort
5. Inne på neste side bekrefter du at du ønsker å gi bort organer om du skulle døy. Du kan legge inn dine næraste pårørande og blir oppfordra til å prate med dei om valet du har tatt. Dersom du av ein eller annan grunn ikkje ynskjer dette (eller vil ha i pose og sekk) kan du og velge at helsenorge sender dine nærmeste pårørande ein SMS der det står at du har fylt ut eit donorkort.

6. Klapp deg sjølv på skuldera; Du har gjort ei god gjerning og kan potensielt redde 7 menneskjer den dagen du ikkje har bruk for organane dine sjølv.

7. Fortell nokon kva du har har gjort slik at også dei får moglegheita til å gi verdas viktigaste gåve!

20180609_203401
Atter eit illustrasjonsbilete av den finaste mannen i verda som ser på eit stup som eg var relativt nære kanten på.


Eg lovde i forrige innlegg at det neste innlegget (altså dette) skule være litt meir positivt. Organdonasjon er kanskje litt dystert, men dette er definitivt eit tegn på at verda går framover! Heia 2018!

Har du registrert deg som organdonor? Har du snakka med nokon om det? Er du redd for å miste tatoveringa di og at ambulansepersonell ikkje finn den igjen? Har du vært på kanten av eit stup i det siste? Eller har du ramla i trapper og laga bulk i veggen på det nye huset ditt? Er du tilhengar av vikeplikt?

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s